Olika typer av fasadtegel

Det finns många olika varianter av tegel som används till fasader. Det kan handla om vilka som är bäst i kvalitet eller de som är bäst rent ekonomiskt. I följande text kommer några av de vanligaste typerna av fasadtegel att diskuteras och vilka som är mest vanliga i Sverige.

Tegelskal

Tegelskal har samma yta som massivt tegel och används oftast för renovering av tegelfasader eller för energioptimering. Det här är ett bra alternativ för den som vill ha snygg yta men inte behöva betala allt för stora summor. Här finns det en stor valmöjlighet för den som vill ha ett annorlunda utseende på sin fasad. Det finns många olika färger och former som man kan välja bland.

Bakmurstegel

Bakmurstegel är det som används för invändig uppbyggnad av byggnader. Beroende på vilket ändamål som gäller för just den specifika situationen kan den här formen vara bärande eller icke bärande. På senare dagar har den här typen av tegel blivit en trend för fasader då den ger en rustik känsla.

Murtegel

Murtegel är även använt för att hålla uppe byggnader som att se snyggt ut som fasadyta. Det här är en populär fasad med tidlös färg och form. Eftersom det är ett starkt sätt att bygga hållbara byggnader på är det både effektivt för att hålla uppe strukturen precis som det är snyggt att titta på. Det vanligaste är att man använder sig av den typiska terrakotta-röda färgen men den går även att måla över i valfri färg om man önskar det.

Tandningstegel

Med hjälp av tandningstegel kan man skapa hållbara och starka fasader samt hållande struktur för hela byggnader. Det ger även en möjlighet för att leka lite mer former eftersom det kan skapa inbyggda luckor i fasaden vilket kan fungera som en snygg och praktiskt hylla för att bara nämna ett exempel. Fantasin sätter gränserna när det kommer till användningen av tegel.

Comments are closed.